PEDAGOGISK UTREDNING

Ibland kan det finnas behov av en utredning och kartläggning av en elevs skolsituation. Utredningar görs främst för att bedöma om eleven är i behov av särskilt stöd, men också för att skapa en bättre lärmiljö kring eleven utan att upprätta ett åtgärdsprogram.


Jag utför oberoende pedagogiska utredningar där jag kartlägger hur en elevs styrkor och svårigheter ser ut på skol-, grupp- och individnivå. På skolnivå kartlägger jag hur skolan organiserar sin verksamhet och fördelar sina resurser. På gruppnivå kartlägger jag hur lärmiljö och undervisning är organiserade. På individnivå kartlägger jag elevens förutsättningar och tidigare insatser. I utredningen ingår även elevens och vårdnadshavares uppfattning.


Jag sammanställer utredningen och analyserar hur skolan kan utforma och anpassa lärmiljöerna inom verksamheten, undervisningens innehåll samt ger förslag på metoder för att skapa förutsättningar för den enskilda eleven. Jag använder mig av Specialpedagogiska skolmyndighetens utredningsmaterial och Skolverkets stödmaterial, samt tester från Digibility och Dysmate.


I utredningen ingår:


  • Bakgrundsbeskrivning
  • Pedagogiska förutsättningar
  • Inhämtning av pedagogiska bedömningar
  • Kartläggning av metakognition och arbetsminne
  • Kartläggning av resonemangsförmåga och uppmärksamhetsreglering
  • Kartläggning av läs- och skrivfärdigheter
  • Samtal med eleven, vårdnadshavare, lärare och annan skolpersonal
  • Resultat, analys och slutsats
  • Förslag till pedagogiska åtgärder

STÖDUNDERVISNING

Stödundervisning är ett pedagogiskt stöd som ges till elever som behöver extra hjälp eller anpassningar för att nå sina utbildningsmål. Det kan innefatta individuellt anpassad undervisning, extra handledning, eller andra resurser som syftar till att stödja elevens lärande och utveckling. Stödundervisning ges ofta för att stötta elever med särskilda behov, men kan även ges till dem som kämpar med att nå samma nivå som sina klasskamrater.


Jag erbjuder stödundervisning till alla skolelever oavsett behov, med syfte att stärka såväl ämneskunskaper som motivation och studieteknik. Stödet anpassas efter varje elevs specifika behov och förutsättningar.


Stödet ska upplevas meningsfullt, lustfyllt och motiverande. Stor vikt läggs på uppmuntran till nyfikenhet, självständighet, kreativitet, och dynamiskt tänkande.


  • Alla teoretiska ämnen i grundskola
  • Humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen i gymnasiet/vuxenutbildning
  • Enskilt eller i grupp om max 5 elever i hemmet eller på annan lämplig plats

SÄRSKILD UNDERVISNING

Elever som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid, har rätt till särskild undervisning i hemmet eller på annan lämplig plats. Det är huvudman för elevens skola som bedömer om särskild undervisning är möjlig.


Jag erbjuder särskild undervisning till alla skolelever som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete, med syfte att stärka såväl ämneskunskaper som motivation och självförtroende. Undervisningen anpassas efter varje elevs specifika behov och förutsättningar.


Undervisningen ska upplevas meningsfull, lustfylld och motiverande. Stor vikt läggs på uppmuntran till nyfikenhet, självständighet, kreativitet, och dynamiskt tänkande.


  • Alla teoretiska ämnen i grundskola
  • Humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen i gymnasiet/vuxenutbildning
  • Undervisningen bedrivs i hemmet eller på annan lämplig plats


FÖRÄLDRAUTBILDNING: AKTIVT FÖRÄLDRASKAP®

Trygga barn börjar med trygga vuxna och den tryggheten börjar med ömsesidig respekt och självkänsla, hos både barnet och den vuxna. En kurs i Aktivt Föräldraskap® introducerar vuxna till ett livsförändrande förhållningssätt för att minska konflikter, förbättra kommunikationen och öka glädjen och samarbetet i hemmet. Ett förhållningssätt som stimulerar barnets egen vilja att göra sina uppgifter och samarbeta, snarare än att “lyda order”. Läs mer om Aktivt Föräldraskap® här.


  • F.o.m hösten 2025 erbjuder jag kursen Aktivt Föräldraskap® till föräldrar som vill bygga en starkare relation till sina barn 1-18 år, och samtidigt vill växa som förälder och människa.
  • Kursen riktar sig till föräldrar eller bonusföräldrar, familjehem eller andra som lever med barn och ungdomar.

UTOMHUSPEDAGOGIK: DELTA TILLSAMMANS

Jag leder övningspass i medveten närvaro, naturkontakt och rörelserikedom. Passen är utvecklade för att främja psykisk hälsa och ökat välmående hos unga och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder (neurodivergens). Övningarna passar även människor utan funktionshinder. Övningarna och metoden är utvecklade av projektgruppen Delta Tillsammans i samarbete med Simrishamns kommun, Ystads kommun, Skurups kommun, Landskrona stad, Föreningen Grunden och Sensus Studieförbund.

Läs mer om Delta Tillsammans här.


  • Alla åldrar i grupper om minst 5 och max 10 personer

Jag föreläser om neurodivergens, neuropedagogik och kognitiv ergonomi. Föreläsningen är baserad på mina 20 år som studerande och 13 år som lärare och ledare inom skolan, och på mina iakttagelser och observationer av hur motivation och lärande uppstår. Jag tar även upp strukturella hinder som kan försvåra motivation och lärande för många elever. Några av de slutsatser jag drar bottnar i begreppen neurodiversitet och kognitiv ergonomi. Parallellt med mina observationer plockar jag upp aktuella kunskapsrön om hjärnan utifrån kognitionspsykologiska, neurovetenskapliga och neuropedagogiska perspektiv.


  • 45 min + 15 min diskussion
  • Riktar sig till föräldrar, lärare, rektorer, tjänstemän och politiker


Jag refererar till följande litteratur:


Adler, Björn & Adler, Hanna (2006). Neuropedagogik - om komplicerat lärande. Studentlitteratur

Aronsson, Lena (2021). Neuropedagogik i förskolan. Natur & Kultur

Buscaglia, Leo (1985). Leva, älska, lära. Forum

Bölte, Sven (2021). God lärmiljö för alla - konsten att hantera övergångar i skolan. Liber

Didau, David & Rose, Nick (2018). Klassrumspsykologi. Natur & Kultur

Edfelt, David (2017). Hjärna i förskolan - vägen till barns lärande och utveckling. Gothia Fortbildning 

Finstad, Hanne S. (2022). Ditt smarta barn. Forskarfabriken

Gospic, Katarina & Falk, Stefan (2016). Neuroledarskap - Effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder. Natur & Kultur

Hjörne, Eva & Säljö, Roger (2008). Att platsa i en skola för alla - Elevhälsa och förhandling om normalitet i den svenska skolan. Norstedts Akademiska Förlag

Juul, Jesper & Jensen, Helle (2003). Relationskompetens - i pedagogernas värld. Liber

Klingberg, Torkel (2011). Den lärande hjärnan. Natur & Kultur

Oljemark, Kicki & Törnell, Rachel (2014). En lärande organisation - Perspektiv på systemisk och styrkebaserad skolutveckling. Om lusten att lära. Vulkan

Anette Prehn (2018). Hjärnsmart pedagogik: stimulera barns lärande, empati, inre lugn och självkontroll. Studentlitteratur

Sverle, Denice (2023). Den anpassade grundskolan. Lärarförlaget

unsplash